Migréna a stravovacie návyky

DOBRÚ CHUŤ – BEZ BOLENIA HLAVY!

Premýšľate nad tým, prečo už vás zas bolí hlava? Možno za to môžu vaše stravovacie návyky. Máte predstavu, čo všetko môže fungovať ako „spúšťač“ migrény?

Existuje celý rad jedál a nápojov, ktoré môžu vyvolať bolesť hlavy. Ich konzumácia nemusí hneď nutne viesť k záchvatu migrény. Ak však trpievate bolesťou hlavy, je potrebné si na ne dávať väčší pozor, najmä na ich kombináciu a zlé stravovacie návyky.

Zlepšiť stravovacie návyky

Prieskum vykonávaný u dvesto praktických lekárov v Nemecku, Francúzsku a Portugalsku preukázal, že alkohol patrí medzi najčastejšie uvádzané príčiny vzniku bolesti hlavy. Z iných štúdií je známe, že najmä červené víno býva uvádzané ako možný spúšťač migrény. Pre náchylnejších jedincov môže byť nevhodná jeho kombinácia so syrmi. Syry, obzvlášť tie zrejúce, obsahujú celý rad baktérií mliečneho kvasenia, ktoré môžu byť potenciálnym spúšťačom bolesti hlavy. Pri červenom víne zas za vyvolanie ťažkostí môžu flavonoidy.

Bolesti hlavy môžu odštartovať nielen konkrétne typy jedál a nápojov, ale i stravovacie návyky ako také. Záchvaty môže spôsobiť najmä dlhé hladovanie a nepravidelná strava. Veľmi nebezpečná je takisto dehydratácia. Zistilo sa, že spúšťa prudkú bolesť hlavy, ktorá ustúpi po vypití okolo 500 – 750 ml vody do troch hodín od prepuknutia bolesti. Ak trpíte na časté bolesti hlavy, mali by ste si viesť tzv. migrénový denník, do ktorého si budete zaznamenávať všetky faktory, ktoré záchvaty mohli vyvolať. Môže ísť o určité typy potravín alebo nápojov, stravovacie návyky alebo nadbytok či nedostatok spánku. Pravidelné vedenie denníka vám pomôže odhaliť, na ktoré situácie a pokrmy ste obzvlášť citliví, a vyvarovať sa im.

SOS záchrana

Keď už však bolesť hlavy prepukne, je dobré užiť niektorý z liekov. Vhodnou voľbou je napr. Migralgin, liek obsahujúci kombináciu troch liečivých látok – paracetamolu, kyseliny acetylsalicylovej, ktoré uľavujú od bolesti a znižujú horúčku, a kofeínu, ktorý zrýchľuje nástup účinku oboch liečivých látok a zosilňuje ich účinky. Mechanizmus, ktorým spoločne pôsobia paracetamol a kyselina acetylsalicylová, je odlišný, a tak sa ich účinky navzájom doplňujú. Kofeín navyše potlačuje príznaky únavy, podporuje duševnú motiváciu a výkonnosť. Kombinácia troch účinných látok tak pôsobí nielen silnejšie a rýchlejšie, ale navyše sa znižuje i množstvo jednotlivých zložiek potrebných pre zvládnutie bolesti.

Prehľad najrizikovejších potravín a nápojov:

  • Niektoré typy syrov (obzvlášť zrejúce).
  • Alkohol (obzvlášť červené víno, na ktoré sú citlivé viaceré ženy, v menšej miere aj biele víno, pivo a tvrdý alkohol).
  • Aspartam (užíva sa ako umelé sladidlo napr. v limonádach a žuvačkách).
  • Káva.
  • Čokoláda.
  • Glutamát. (Nachádza sa najmä v dehydrovaných polievkach, šalátových dresingoch, konzervách, mrazených produktoch, ale aj v pokrmoch v čínskych reštauráciách, hovorí sa dokonca o syndróme čínskej reštaurácie. Bolesť hlavy spôsobená glutamátom sa dostaví spravidla do 1 hodiny po konzumácii. Býva sprevádzaná tlakom a pálením v oblasti hrudníka, prípadne i sčervenaním tváre, závratom a bolesťou brucha).
  • Ovocie a zelenina (banány, paradajky, fazuľa, citrusové plody).
  • Údeniny, klobásy.

Migralgin® je voľnopredajný liek na vnútorné užitie. Pozorne si prečítajte príbalovú informáciu a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

SACS.GANTIZ.16.01.0089(2)